Tuesday, 4 November 2014

Cara Menjawab Jawapan Kirim Salam Yang Betul


Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad


Actually dah lama nak share ilmu ni tapi selalu tertangguh. Kalau kau orang baru tahu, jom sama-sama kita amalkan. 

97% muslim yang aku jumpa bila disebut:

"Wei, Mat kirim salam..."

Akan dijawab..

"iyee ke? Waalaikummussalam....."

Ok.....

Nmpk mcm tak da masalah kan?

Tertanya2 kan apa masalahnya kan?

Ya..memang ada masalah....

Jeng jeng jeng........... =.="

Sebenarnya,jelas di dalam hadis Nabi Muhammad saw, baginda mengajarkan apabila salam itu disampaikan melalui posmen(org tengah) maka jawapan yg diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'waalaikumussalam' tapi.....

" Wa'alaika wa'alaihissalam "

Sebab apa?

Mat suruh Abu kirim salam kat Ma'il..

Ma'il jwb " wa'alaikumussalam "

Sedangkan:-

Wa'alaikumussalam= selamat sejahtera ke atas KAMU

Jadi salam Mat kpd Ma'il tak terjawab kan? Sebab Ma'il doakan salam tu kepada Abu sedangkan Abu tu orang tengah.

Manakala:-

Wa'alaika wa'alaihissalam= dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.

Maka salamnya terjawab.... Indahnya islam...

Note: Hukum memberi salam itu sunat,tapi menjawab itu wajib..Jadi kalau salah jawab,bermakna MASIH BELUM JAWAB....
"Orang yang memulakan salam adalah terlepas daripada sifat sombog dan takabbur."
(HR Al Baihaqi)


No comments:

Post a comment

Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh and hye.
Komen apa yang terlintas di fikiran anda.
SILA TINGGALKAN LINK BLOG ANDA DI CBOX.
Kalau kat sini, tak perasan sangat . Aseef jiddan :)