Tuesday, 3 December 2013

Senyum , Smile ..




Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh ... Semua sihat ? Alhamdulillah kalau sihat ..
Yang tak sihat tu buat buatlah telan ubat di SINI dan SINI .(Hihi,Syukran !) Telan je , tak suruh buat pun ubat tu ! -_- Okey okey ..Tengok tajuk atas tu ? Haha .. Perkataan yang berbeza tetapi membawa maksud yang sama .. Ye lah , translate je perbezaannya . :p

Senyum.Kadang kadang , malas betul orang nak melakukannya walhal sonang je pun.Tapi,kena faham situasi juga kan ? Takkan le orang tengah sedih , kita pergi kat dia then senyum.Tu tak betul !Sekurang kurangnya bila seseorang sedih , berilah kata semangat dan nasihat untuknya . ^_^
Sometimes pula , orang rasa macam tak perlu untuk senyum.Kenapa ? Sebab diorang rasa orang yang
nak 'disenyum' tu maybe orang yang tidak dikenali then buat je muka masam ,lebih masam daripada cuka!
-_-  Kalau tak kenal , boleh ja senyum dan beri SALAM ,tapi jangan le pergi buat benda tu pada
lelaki ajnabi . Begitu juga sebaliknya ! Kan dah tak sedap mata memandang ! ^_^

Smile.Okey ,sama je sebenarnya maknanya .Apa kita dapat bila senyum .Before that ,ingat tak yang
SENYUM ITU SEDEKAH ?!

Dari Abu Dzar ra, dia berkata ,Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud ,'Senyummu di hadapan
saudaramu(sesama muslim) adalah (bernilai) sedekah bagimu'. (HR Tirmidzi dan Ibnu Hibban)


Dan satu kata hikmah daripada seorang akak ni di facebook ,

Senyum itu ibarat Ubat .Tidak perlu dibayar.Dibuat dapat Pahala .. :)

Jadi , kesimpulannya kita perlulah SENYUM .InsyaALLAH ,tak susah .. :) Keep calm and smile because
 it's SUNNAH . Wallahualam ! Assalammualaikum ..








No comments:

Post a comment

Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh and hye.
Komen apa yang terlintas di fikiran anda.
SILA TINGGALKAN LINK BLOG ANDA DI CBOX.
Kalau kat sini, tak perasan sangat . Aseef jiddan :)