Saturday, 29 November 2014

#9 Wordless [Khatam Al Quran]

SubhanaAllah Alhamdulillah Allahuakbar
Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad
Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh.



InshaALLAH, semoga ALLAH permudahkan niat kita. :)

Friday, 28 November 2014

Segmen: Happy Followers by Nunu Nonsense

SubhanaAllah Alhamdulillah Allahuakbar
Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad
Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh..

[CLICK BANNER TO JOIN]



Due Date : 30 November 2014
Jom sama-sama memeriahkan segmen ini. ^_^

Wednesday, 26 November 2014

#8 Wordless [Aku Nak Dia ! ]

SubhanaAllah Alhamdulillah Allahuakbar
Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad
Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh.



Amboi .. Bahaya tu ! :3

Nur Liana's photo.

Kemaruk sangat ? Allahu Rabbi.
Sabar jo lah !

Iklan : TEKAN DENGAN IKHLAS

Tuesday, 25 November 2014

Giveaway Super Duper Awesome By Jaja

SubhanaAllah Alhamdulillah Allahuakhbar
Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad
Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh.


Sebagaimana tajuk entry ni, saya nak adakan giveaway memandangkan exam dah habis and ada sedikit masa luang, maka terciptalah Giveaway Super Duper Awesome By Jaja Maka, saya rasmikan Giveaway Super Duper Awesome By Jaja ni. *tepuk* Moga ramai yang join GA ni yer ^_^


HADIAH
Hadiah Misteri 2x by Ruqaiyah
 Bloglist Ever x2 by Izwani
Top up RM 10x2
Small pouch bag 2x By Beba Ifa
PVC Keychain 2x By Beba Ifa
Review blog x1 By Hazimah
Header x2 By Hazimah
Goody Bag 2X by Tracey Sophie
Nail Buffer 5 in 1 1X By Noyou
 Topup rm5 2X By Wawa
Tasbih digital 2X By Wawa 

Tarikh 1/11/2014 - 1/12/2014 
Hantar link di entry ini sahaja Para sponsor juga dijemput join, Oh ye, Sponsor paling banyak promote GA ni juga akan mendapat hadiah M.I.S.T.E.R.I Sila jujur ye, pastikan ikut semua syarat. Tapi, jika ada peserta yang tiada akaun-akaun seperti dalam syarat tu, sila abaikan. Harap JUJUR ye.

Giveaway by NDE


SubhanaAllah Alhamdulillah Allahuakhbar
Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad
Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh.

[CLICK BANNER TO JOIN]


Giveaway yang dianjurkan oleh Ndedzafirah ini menawarkan hadiah-ii menarik menanti anda. Kami mencari seramai 4 orang pemenang sahaja. Pemilihan pemenang berdasarkan Top referral dan Random.org. Jadi, mari ramai-ii memeriahkan Giveaway by NDE ini. { senarai hadiah }

1st Giveaway by Anamizu

SubhanaAllah Alhamdulillah Allahuakhbar
Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad
Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh.

[CLICK BANNER TO JOIN]



Hadiah
Topup RM5 x 7
Bookmark Craft x 1
3 Set Tudung x 3

SHORT GIVEAWAY by EffaFarhana


SubhanaAllah Alhamdulillah Allahuakhbar
Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad
Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh.

[Click banner to join]

Hadiah 
Cash RM30 x 1
Shawl x 2
Topup RM10 X 2

Saturday, 22 November 2014

Kaki Bangku Main Futsal Part 2


SubhanaAllah Alhamdulillah Allahuakbar
Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad
Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh...


*keep in our mind*

Sihat semua? :) Hari tu cerita tentang Kaki Bangku Main Futsal .. Hari ni, part 2 pula. Ada pula part-partnya. Walaupun tak ramai orang baca tapi aku puas sebab aku dapat copy paste suasana time aku main futsal hari tu daripada otak ke blog. Pelik binti Hairan pula bunyinya.

Okey then keesokan harinya kita orang siap sedialah dengan perlawanan kita orang. Pagi tu aku dengan Wahid bersemangat cari ahli lain untuk confirmkan yang dia orang datang. Hampa..
Ahli kita orang yang ada 7 orang, hanya seorang yang berguna iaitu Athirah. Yang lain tak datang and budak India dua orang dengan ayunya memakai baju uniform sekolah.



Aku and Wahid pula hanya tersenyum pahit. But then, sepantas kilat aku terfikir kat Ja. Hehehe..
For your information.. Group Ja dah kalah first-first perlawanan walaupun kumpulan dia nombor satu. Kahkah. *wuu..jahat!*

Aku suruh Wahid tanya cikgu boleh tak nak ambil kawan lain. Cikgu pun bagi green light. Alhamdulillah. So now team aku ada empat orang. Aku, Wahid, Ja and Athirah..
Lagi seorang! Dah tentu kita orang 'sambar' Aman. Aman pun daripada group lain tapi dah kalah.
Hahahaha. Huk huk.



Main punya main alhamdulillah aku sebagai keeper dapatlah menepis serangan daripada pihak lawan. And of courselah perempuan main banyak ke penalti je. Yang paling kelakarnya ada satu group ni ..
ahli dia orang sepak ..



kuat gila! Group kita orang and group dia yang lain pun ..



Agak-agaklah sayang oii.. Ni futsal. Gawang kecik je. Hang pula dengan bangganya sepak sejauh-jauh padang. Penat pula aku nak kejar bola tu. Tapi, alhamdulillah ada kawan lain yang tolong ambilkan.
Ada satu group ni pula memang main sepak luar je. Jujur, memang boring.

Kebanyakannya kita orang menang sebab Wahid and Aman. Ja and Athirah pula berperanan untuk hantar bola. Tapi ada satu game.. penalti juga. Tangan aku nak tepis dah bola tu tapi bola tu masuk juga gawang.


*benda first aku tengok muka kawan-kawan aku. Dia orang kecewa*

Tapi selepas tu, kita orang redha.  Memang kita orang penat gila.



Opss.. Maybe dia orang je kot. Dia orang banyak kejar bola. Aku? Banyak duduk diam je.
Main punya main punya main .. Alhamdulillah, we got third place.
Gembira sangat sebab kita orang tempat ketiga daripada 24 kumpulan yang lain. Kita orang pun rehat-rehat sambil tengok final. Suddenly, Iqa datang and inform yang sebenarnya kita orang layak masuk final tapi pengadil yang merupakan PELAJAR FORM 3 juga salah aturkan apa benda entah. Aku bukannya tahu sangat bab-bab bola ni.

Tapi, yang aku tahu daripada Wahid, Aman ,Hajar and Athirah.. Dia orang cakap .. 
"Kita main lebih daripada game yang sepatutnya kita main. Pengadil salah."
Huh! Sabar je lah. Punyalah penat main last-last pengadil silap. Memang ramailah tak puas hati tapi final still diteruskan. And one more time .... kita orang pasrah dan bawa balik medal bersama serta lenguh di kaki. :3

Ha! Gambar ni pula...



Actually, hari tu adik aku ada lawan futsal juga. Perlawanan antara taman perumahan semua seksyen.
Dia dapat nombor tiga. Adik aku ni pula jenis yang kalau tak dapat johan memang pot pet pot pet mulut dia. Dan aku pula...
"Apalah.. Kak Tin pun dapat nombor tiga! Kau yang laki pun dapat nombor tiga. Tak powerlah.."

Lagi berasaplah budak tu. Hahahaha. But, of courselah adik aku lagi power even dapat nombor tiga. Ye lah. Dia orang main cara lelaki. Kita orang main cara wanita melayu terakhir gitu !

Alhamdulillah.. Kenangan main futsal buat pertama kalinya dalam hidup time form 3 akan ku abadikan dalam ingatan buat selama-lamanya! *huk huk huk*
 




Tuesday, 11 November 2014

Segmen : Blogwalking By DayangDeno #2


Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh.
Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad.




[Click banner to join]

Due Date : 20/11/2014

Cantiklah Kononnya !


Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh.
Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad.

Dah solat zuhur? Kalau belum, elok solat dulu then baru sambung blogwalking. :)

Alhamdulillah, blog dah berubah wajah daripada blogskin kepada denim template. Cantik ke? Memang tak. Aku memang nak buat simple-simple je. Nampaklah sikit kematangannya, kan? So, kalau ada apa-apa kekurangan bagitahulah ye? Loading lambat or so on..

Kenapa tukar? Ada orang nak tahu ke? Biarlah.. Bagitahu kat diri sendiri apa salahnya.. Huk huk.
Sebenarnya, wajah terbaru blog aku ni inspirasi daripada blogger lain. Aku tengok blog dia orang even simple tapi cantik apa. Tapi, tengok jugalah kan siapa yang edit. Aku pula edit semampu yang aku boleh. :)

Sebelum



Selepas


So, harapan aku kalau ada orang datang blog aku ni, dia orang 'selesa' untuk mendapatkan ilmu yang aku share. InshaALLAH.. Moga ALLAH redha.. :)

Man ana?


 photo anigif_zps8xgpd1oo.gif


SubhanaAllah Alhamdulillah Allahuakbar
Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad.
Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatuh.

Nur (not real name) |  8teen (2017) | Malaysian | Selangorian


Tak pandai. Tak cantik.
Cari genesis metamorfosis dalam diri. Kau akan jumpa apa yang kau nak.
Struggle to be a person that useful for others.
Hati jangan mati dengan dosa. Aku mohon.

Contact : luahansikhilaf@gmail.com



Sunday, 9 November 2014

Kaki Bangku Main Futsal


Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad


*gambar tidak ada kena mengena* btw, hangpa suka yang mana? -_-

PERINGATAN !!
Entry kali ini agak panjang. Kalau boring, harap maaf. Hanya menyampaikan dari lubuk hati. :)

Dah solat Isya ?
Before start my bebelan, this entry kira macam bersambunglah from entry Waiting For Pt3 Result.
Hari tu bukan main lagi tak nak main futsal. Tapi, time pergi sekolah cikgu cakap semua kena main KECUALI yang pakai baju seragam sekolah or ada penyakit. Perasaan seram sejuk dah menyerbu dan terus naik ke muka.


*and this is how I felt*

Jujur. Takut sangat nak main lebih-lebih lagi depan kawan-kawan lain. Fuh!

Aku : Ja, aku tak nak main.
Ja : Aku pun.

Itulah perangai aku dan kawan aku yang seperasaan, sehati dan sejiwa. Mana ada perempuan yang pro main bola sepak or futsal. Tapi, aku tabik kalau dia orang pandai. Ya lah.. Kaum Hawa kan tidak mahu dipandang rendah! But not for me. Aku ni pula bukanlah jenis malu yang bertempat. Bagi sikit tips untuk kurangkan malu ni.

Back to the story, cikgu pun buat kumpulan di mana satu kumpulan 7 orang. Aku kumpulan ke 12 daripada 24 kumpulan kesemuanya. This game just only for form 3 gegirl student, ok? ^_^
Kiralah sendiri berapa orang yang hadir dengan rajinnya ke sekolah selepas habis pt3. Aku tengoklah siapa ahli kumpulan aku and I'm felt so disappointed sebab my Ja aku tak satu group dengan aku.
Dia group 1 lagi tau! Hampa...
Aku tengok lagi sekali kesemua ahli group aku.




Wahid ! Alhamdulillah.. Dia kawan yang agak rapat selain Ja. Kejap! Wahid tu perempuan tau. Tu nama panggilan saja-saja special untuk dia dalam blog ni. Aha. 5 orang ahli yang lain memang tak rapat tapi kenal je.

Nak dijadikan cerita, aku yang hanya reti sepak angin je dengan senang hati menawarkan diri sebagai keeper. First round, alhamdulillah kita orang menang. Wahid memang pro habislah bab sepak bola ni.
Aku pula? Hehehehehehehehehe. Berdiri tegak sambil bermain-main di gawangku. Lap habuk, sesi menguji kukuh ke tidak and berpeluk tubuh sambil menjerit..

"Wahid, bola tu ! Cepat.. cepat "

Berkat Wahid yang selalu merampas bola daripada pihak lawanlah membuatkan aku hanya diam tidak berkutik. Athirah juga banyak membantu Wahid. Malangnya, 2 orang pelajar India hanya menjerit-jerit. Sabo je lah.

bored animated GIF

Berkat kemenangan tu jugalah aku akan lawan lagi dengan pasukan daripada team A untuk keesokannya. Yang excitednya bila balik rumah aku siap search lagi macam mana nak jadi keeper yang handal. Poyo betul. :) Takde lah.. Aku cuma teringat ..
Sesiapa yang inginkan kejayaan perlulah berusaha. Setelah berusaha, hendaklah bertawakal kepadaNya

Keputusan akhir aku menang ke tidak ? Wait for upcoming entry. 

*tulisan yang memang tak cantik*










#7 Wordless [Niqabis To Be]


Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad




Kakukan tangan untuk skip,
Fikirkan sejenak buat hati.

Saturday, 8 November 2014

Dunia Sudah Sampai Ke Penghujungnya


Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad.



Tahun ini ialah Tahun kesedihan buat Umat..
Di mana Tahun ini tahun paling ramai sekali Alim Ulama telah pergi tinggalkan dunia ini
kembali kepada ALLAH buat selama-lamanya...
Bermula dengan Syeikh Ramadhan Buty, Ulama Besar Dunia...
kemudian di turuti dgn Tuan Guru Ustaz Harun Taib, ketua Ulama Pas...
kemudian di turuti dgn Syeikh Habib Munzir Al-Musawa...
kemudian Syeikh Muhammad Al-ansori (syura Dakwah Madinah)...kemudian Syeikhul Hadith Maulana Abd Qader(Amer Dakwah Bumi Hijaz)..
kemudian Syeikhul Hadith Maulana Zubair ul Hasan (Syura Dakwah Dunia)..
kemudian di ikuti dgn Syeikhul Hadith Kiyai Uzairon Thaifur Abdillah (Ulama Besar Indonesia)...
kemudian Tuan Guru Pak Su Mid Gunong, Tuan Guru yg sgt Alim di Kelantan..kemudian di ikuti dgn Tuan Guru Hasan Syazili Bin Kiayi Hj Suhod Sabak Bernam..
dan Ramai lagi Alim Ulama yg telah pergi meninggalkan kita semua
buat selama-lamanya pada tahun ini...

Minggu ini Dunia Dakwah di kejutkan dgn pemergian
Syeikhul Hadith Hazrat Maulana Jamshed Ali kepangkuan ILahi buat selama-lamanya...
Syeikh merupakan Syura Dakwah Bumi Pakistan dan Ulama Besar di Pakistan...
dari Syeikh telah lahir puluhan ribu anak2 Muridnya yg kini menjadi Ulama
di tanah air masing2 termasuk di Malaysia yg kini kesemuanya telah buka madrasah
di Negara masing2..

Seorang demi seorang Ulama telah pergi tinggalkan kita...
kehilangan mereka amat di rasai...berkurangnya Ulama berkurangnya orang Soleh di Bumi ini...
Bumi sepi dari kekasih ALLAH..orang yg mewarisi ilmu kenabian dan
penyambung risalah Nabi Saw semakin berkurang...
cara ALLAH mengangkat ilmu dari dunia ini ialah dgn mematikan alim Ulama..
maka Umat hari ini kita lihat hidup dalam keadaan jauh dari Agama dan
 teraba-raba dalam kegelapan Dunia yg menipu..


Lahir ahli dunia yg sewenang-wenangnya menafsirkan ayat2 ALLAH dan Hadis2 Nabi Saw
mgikut Nafsu dan keinginan mereka..
sehingga memegang anjing di khalayak pun mnjadi kebanggaan..
Lahir org2 Jahil yg mendabik dada sebagai Ulama..
memahami Agama ikut akal dan ikut rasa suka..
sehingga kita lihat wujud golongan yg mengkritik dan memandang rendah Ulama zaman silam..
perpecahan berlaku di sana sini..tidak wujud lg kehidupan berkasih sayang sesama umat..
Masjid2 pula kosong dan sepi terkadangkala sedihnya kekosongan masjid
disebabkan perebutan jawatan di masjid...

Dunia seolah telah hampir sampai ke penghujungnya...
Islam Di ibaratkan seperti Sebuah Bangunan..
dan alim Ulama di umpamakan seperti batu bata yg diguna untuk
membentuk bangunan itu..wafatnya seorang Ulama maka Bangunan Islam telah retak...
yg tidak akan bisa di ganti dan di tampal sampai hari kiamat...

Akhir-akhir ini kita melihat seorang demi seorang Ulama meninggal dunia
yg mana bangunan Islam sedang retak dan retak..dan terus retak...
ini petanda Dunia seakan hampir dgn pghujungnya..
tidak ada lagi hingga ke hari ni kita mampu menggantikan tempat Ulama2 empat mazhab..
tempat Imam2 Hadis...inilah buktinya keretakan td tak kan bisa
di tampal dan di ganti sampai hari kiamat..

Semoga ALLAH memelihara iman kita dan istiqomahkan kita atas Jalan Nabi saw
 dan matikan kita di JalanNya dan bangkitkan kita bersama Nabi Saw kekasihNya
 dan para Sahabat Baginda...
ALLAHUMMA amin..
Us Khann Da'ie
Madinah Munawwarah
Bandar Nabi SAW

Sumber

Friday, 7 November 2014

Hukum Memotong Kuku Ketika Haid


Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad.


Disebutkan di dalam syarah al-‘Iqna’ Matan Abi Syuja’ ( 1/60 ),
menurut Imam al-Ghazzali di dalam Ihya Ulumiddin, bahawa tidak seharusnya
 seseorang yang berjunub memotong kuku atau mencukur bulu dan rambutnya kerana
semua tadi akan dikembalikan di hari akhirat nanti dalam keadaan junub ( tidak bersih) .

Bagaimanapun,
setelah diteliti asas kepada pendapat ini, maka tiada didapati sebarang dalil
 yang menyokongnya kecuali logik aqal semata-mata tadi.
 Demikian menurut Syeikh Sayyid Sabiq, Syeikh Atiyyah Saqar dan Dr. Rif`at Fawzi,
Professor Shari`ah di Univ. Kaherah

Soalan ini pernah ditujukan kepada Imam Ibn Taymiah di dalam kitabnya
(Ghiza’ al-albab, 1/382) maka beliau menjawab :
“ Tidak aku ketahui hukum makruh membuang rambut dan bulu dan kuku ketika junub,
 bahkan Nabi SAW bersabda :
“ Sesungguhnya seorang mukmin tidak najis (tubuhnya) samada hidup ataupun mati”,
 malah Nabi Muhammad SAW memberitahu :
“ Buangkan darimu bulu-bulu kufur (yang tidak dicukur semasa kafir) dan
berkhatanlah (apabila masuk Islam)”
Maka arahan Nabi Muhammad SAW tidak menunjukkan sebarang tangguh cukur
 selepas mandi.

 Demikian juga diperintah wanita haid agar menyikat rambutnya
semasa mandi junub, yang mana diketahui bahawa dengan menyikat ini
 boleh menggugurkan rambut (sebelum tamat mandi)..
Justeru apa yang dikatakan sebenarnya tiada asalnya.”

Tiada sebarang halangan untuk memotong kuku secara junub.
Pandangan ini juga datang dari tokoh ulama Tabien iaitu Ato’ bin Abi Rabah.
’Ata disebut pernah menyatakan seseorang boleh melakukannya dalam keadaan junub,
 malah dalam keadaan junub dan tidak berwudu’ (Riwayat al-Bukhari)

Sebagai makumat tambahan, kemestian menanam rambut, kuku yang dipotong dan sebagainya juga tiada sebarang dalil (kecuali jika dibimbangi akan diambil dan disihirkan), demikian juga larangan memotong kuku di waktu malam.

Wallahu a’lam..

SUMBER
Iklan : Tekan dengan Ikhlas ye ?

First Giveaway By Eilya Maisara


Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad.

[CLICK BANNER TO JOIN]


Due Date
25/11/2014


Tag


Senarai Hadiah
Rm 50 x1 [yatiadam]
Topup Rm 10 x2 [niaemkay]
Hadiah Misteri x3 [greenhousera]
Topup Maxis Rm 5 x1 [eilya]
Hadiah Misteri x1 [liya]
Topup Rm 5 x3 [farihan]
Bloglist Ever x3 [wani]
Vector x2 [dayangdeno]
Topup Rm 5 x1 [zuhaira]
Tshirt JogJakarta x1 + Keychain JogJa x1 [cikpjaz]
Rm 30 x1 [mawarbiru]
Topup Rm 5 x2 [mira]
Topup Rm 5 x2 [fatin]
Loom Bands 3 kotak x2 [Eymasu]
Topup Rm 10 x2 [Julia]
Topup Rm 10 x1 [liazakiah]
Handsock x1 [Atikah]
Bawal Satin x1 [Rara]
Topup Rm 5 x1 [Rosmiera]
Topup Rm 20 x1 [Yanty]
Topup Rm 5 x2 [PurnamaUngu]
Hadiah Misteri x1 [AeNoyou]
Sabun x1 [Meura]

Thursday, 6 November 2014

Jangan Masuk Asrama


Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad.


Sekarang ni kes buli semakin menular. Minggu ni je dah ada dua video baru tentang buli tapi
 yang aku tahulah.Yang aku tak tahu, confirm banyak lagi. Seriously, time aku tengok
video tu meremang bulu roma aku.(tu pun tak tengok habis sebab takut and sedih sangat) Kalau benda tu terjadi kat diri aku,
Ya ALLAH ..Tak tahu macam mana nak cakap.
Speechless.

Sebelum dia orang buat benda tu, fikirlah dulu. Yalah..
As pembuli dengan mangsa buli tu nanti. Kalau pembuli tu buli orang yang nak dia buli tu,
 (huk huk) kang bila mangsa buli tu parah..Masuk hospital, ICU, masuk berita..
Mana nak letak muka parents dia orang tu.
Lastly, tak pasal-pasal kena buang sekolah or masuk sekolah Juvana.
Aku tahu aku tak berada kat tempat orang tu tapi aku betul-betul geram dengan peragai dia orang..
Hebat sangat ke sampai nak pukul orang? Kalau ye pun nak lepas geram, tension..
 at least buatlah benda lain daripada membuli. Ambillah wudhu.

"..Ingatlah, hanya dengan mengingati ALLAH hati akan menjadi tenang."( Surah Ar-Ra'd ; 28 )




Kes buli ni pula selalu berlaku kat asrama. Aduh.. Terbantut aku nak masuk asrama.
Tapi, aku just nak tak nak je lah tak macam kawan baik aku. Sincerely,
 dia tu dahlah lemah-lembut, sopan-santun, baik hati.
Aku harap sangat dia berubah fikiran untuk masuk asrama sebab kes buli ni ..
but at the same time sebenarnya aku tak nak dia jauh daripada aku. Aduh..
Dia ni pula sukar dipengaruhi. Haha..

Walau apapun, bukannya semua asrama ada kes buli. Ikut certain-certain student lah kan...
So now aku hanya mampu berdoa agar semua kawan-kawan aku bebas daripada
gejala buli mental dan fizikal.
Berserah kepada ALLAH SWT.

*Siapa kena buli, mai datang kat ceq. Ceq PRS ni.. Haha..*mengada*



Wednesday, 5 November 2014

Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom


Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad



Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom secara rasminya dilancarkan hari ni. Giveaway ini adalah bersempena dengan sambutan hari lahir Yana pada 17 November ni. Alhamdulillah, masih berpeluang untuk menyambut hari lahir pada tahun ni...Insyaallah. 

Giveaway ini akan berlangsung sepanjang bulan November sahaja iaitu pada 1 November 2014 (12.01 am) hingga 30 November 2014 (11.59 pm). Jadi semua bloggerista yang cantik, manis, kachak dan hensem...Yana sukacita menjemput korang untuk join GA ni yer. Bagi menghargai penaja-penaja yang baik hati untuk menaja hadiah-hadiah GA ni, so...korang kena lah ikut syarat di bawah yer :-

SENARAI HADIAH :

Mystery Gift x 1 Top Referral [Yana Afi]
Blog Review x 2 dan Bloglist x 3 [Syira Lokman]
Kain Telekung Sulam x 1 [Hasrul Hassan]
1 Mineral Eye Colour Mary Kay + 1 Free Facial dan 1 Lip Applicator Mary Kay + 1 Free Facial
[Sofuriah Hashim]
Topup RM5 x 2 [Syahira Nadia]
Topup RM5 x 1 [Izwani Eliyana]
Barangan Kosmetik x 1 [Love Lissa]
Shawl x 1 [Amy Shah]
Blog Review & Bloglist x 3 [Wadhihah Hadi]
Novel + Autograf Penulis Eksklusif x 2 [Anies] 

Nak join? Klik Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom.
Good Luck!!!


Tuesday, 4 November 2014

Cara Menjawab Jawapan Kirim Salam Yang Betul


Allahumma Solli Ala Saiyidina Muhammad Wa Ala Aali Saiyidina Muhammad


Actually dah lama nak share ilmu ni tapi selalu tertangguh. Kalau kau orang baru tahu, jom sama-sama kita amalkan. 

97% muslim yang aku jumpa bila disebut:

"Wei, Mat kirim salam..."

Akan dijawab..

"iyee ke? Waalaikummussalam....."

Ok.....

Nmpk mcm tak da masalah kan?

Tertanya2 kan apa masalahnya kan?

Ya..memang ada masalah....

Jeng jeng jeng........... =.="

Sebenarnya,jelas di dalam hadis Nabi Muhammad saw, baginda mengajarkan apabila salam itu disampaikan melalui posmen(org tengah) maka jawapan yg diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'waalaikumussalam' tapi.....

" Wa'alaika wa'alaihissalam "

Sebab apa?

Mat suruh Abu kirim salam kat Ma'il..

Ma'il jwb " wa'alaikumussalam "

Sedangkan:-

Wa'alaikumussalam= selamat sejahtera ke atas KAMU

Jadi salam Mat kpd Ma'il tak terjawab kan? Sebab Ma'il doakan salam tu kepada Abu sedangkan Abu tu orang tengah.

Manakala:-

Wa'alaika wa'alaihissalam= dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.

Maka salamnya terjawab.... Indahnya islam...

Note: Hukum memberi salam itu sunat,tapi menjawab itu wajib..Jadi kalau salah jawab,bermakna MASIH BELUM JAWAB....
"Orang yang memulakan salam adalah terlepas daripada sifat sombog dan takabbur."
(HR Al Baihaqi)